Gewokt asperges

Gewokte Brabantse asperges met spinazie, shiitake, Hollandse garnaaltjes en sabayon van Oijens blond bier

Ingrediënten voor vier personen:

10 Brabantse asperges(ongekookt)
1ds shiitake
100 gram Hollandse garnaaltjes
Scheutje oestersaus
200 gram spinazie van de koude grond
½  bs kervel

 Ingredienten sabayon van Oijens blond bier
1 flesje Oijens blond van speciaal bierbrouwerij Ooijen
1 dl azijn
3 eidooiers
1 laurierblaadje
90 gram gesmolten boter
1 gesnipperd sjalotje
peper, zout

Werkwijze sabayon van Oijens blond bier

  • Kook het blond bier, azijn, gesnipperd sjalotje,  laurierblaadje en  peper en zout voor de helft in.
  • Laat een beetje afkoelen en doe er de dooiers bij.
  • Klop dit vervolgens au-bain-marie  luchtig.
  • Als je merkt dat er een binding optreedt voeg je beetje voor beetje de gesmolten boter toe.
  • Nu niet meer verhitten i.v.m. stollen.

Bereiding Brabantse asperges:

  • Schil de asperges mooi rond en snijd in schuine stukjes.
  • Snijd de shiitake doormidden en ciseleer in halve plakjes.
  • Was de spinazie en snijd grof doormidden.
  • Verhit een koekenpan met een laagje olie en bak de asperges kort en fel aan.
  • Voeg de shiitake en de spinazie toe.
  • Laat dit alles even lekker doorbakken (asperges mogen een bite hebben) .
  • Blus af met wat oestersaus en breng op smaak met zout en peper.

Opmaak gerecht:

  • Verdeel de asperges, spinazie en shiitake  over vier wijnglazen.
  • Schep vervolgens op ieder glas een lepel sabayon.
  • Strooi daar wat Hollandse garnalen over en garneer af met een takje kervel.