Groot stuk vlees bereiden

Hoe bereid je een groot stuk vlees

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het vlees droog
  • Schroei het vlees snel dicht in goed hete olie of roomboter
  • Zorg dat het vlees een mooie bruine kleur krijgt.
  • Gaar het vlees verder in de oven.
  • Gebruik een kernthermometer zodat je exact weet wanneer je vlees gaar is.
  • Kijk op onze site naar de juiste temperatuur
  • Steek de kernthermometer in het dunste stuk vlees
  • Haal het vlees uit de oven 2 graden lager dan de kerntemperatuur moet zijn. Het vlees gaart nog even na.
  • Laat het vlees ongeveer 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
  • Snijd  (trancheer) het vlees dwars op de draad in mooie plakken

Een kernthermometer

Een kernthermometer gebruik je bij het braden van een groot stuk vlees in de oven.  Met een kernthermometer controleer je of een groot stuk vlees gaar is. De gaarheid van het vlees wordt bepaald door de afkomst van het vlees. Ieder stuk vlees of vis heeft een andere kerntemperatuur. De lijst vind je op onze website.

Hoe gebruik je de kernthermometer

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is.
  • Dep het droog en bak het in hete olie of boter mooi bruin aan in de pan.
  • Leg het vlees op een bakplaat en steek de thermometer in het dunste stuk vlees.
  • Stel de kerntemperatuur in die hoort bij het stuk vlees of de vis. De digitale thermometer geeft een signaal als de ingestelde temperatuur bereikt is
  • Zet de oven op ongeveer 100 C.  Bij deze lage temperatuur gaart het vlees langzaam en daardoor blijft het heel sappig en mals.
  • Gaar het vlees tot de kerntemperatuur en haal het daarna uit de oven.
  • Pak het vlees in aluminiumfolie in en laat het vlees 10 minuten rusten.
  • Snijd het vlees daarna aan en geniet ervan!

Wil je graag vaker tips ontvangen om beter te kunnen koken? Schrijf je dan hier in voor onze kookrubriek waarin we regelmatig recepten delen en tips geven over kooktechnieken.

Aanmelding kookrubriek

 

Deze tip ontvang je van onze kok Jan.

Wil jij beter leren koken en de basistechnieken leren?

Schrijf je in voor de kookcursus voor beginners

Kijk in de agenda voor de startdatum

Ga terug naar de index

Voor meer tips ga terug naar de index

Aanmelding kookrubriek

Wil jij graag vaker tips en leuke recepten ontvangen, schrijf je dan in voor onze kookrubriek. Je ontvangt dan regelmatig een mail met een recept of keukentip.