Herfsttaartje

Dit is het winnende recept van Evi Bakermans van onze bakwedstrijd: Brabant bakt met lange vingers

Ingrediënten bodem:

100 gram (verkruimelde) Brabantse lange vingers
60 gram boter

Ingrediënten crème de marron:

200 gram geroosterde of voorgekookte Brabantse kastanjes
200 gram lichte basterdsuiker
240 ml water
1 vanille stokje

Ingrediënten roomkaas topping

200 gram monchou (op kamertemperatuur)
250 gram slagroom
100 gram fijne kristalsuiker
een zakje slagroomversteviger

Ingrediënten noten kruimels

100 gram Brabantse walnoten
100 gram Brabantse hazelnoten
250 gram suiker
50 ml water

Overig
Ronde bakvorm 18cm doorsnede
Grand manier
1 pak Brabantse lange vingers
1 pure chocolade
2 repen witte chocolade
1 granaatappel

1) NOTEN KRUIMELS

  1. Verwarm in een steelpan de suiker met het water tot een bruine karamel, roer tijdens dit proces niet door de pan heen.
  2. Voeg de hazelnoten en walnoten toe en roer een keer om.
  3. Stort de karamel op een met bakpapier bekleedde bakplaat

Laat afkoelen en hak in de blender of keukenmachine tot kleinere kruimels.

2) BODEM

  1. Verkruimel de lange vingers in een blender of keukenmachine.
  2. Smelt de boter in een pannetje en voeg de verkruimelde lange vingers toe en meng dit met een pollepel tot een kruimeldeeg.
  3. Bekleed de bodem van een bakblik met bakpapier.
  4. Stort het kruimeldeeg in het bakblik en maak d.m.v. een lepel de bodem plat en egaal, zeg weg in de koelkast.
  5. Smelt de helft van de reep pure chocolade en kwast dit dun uit over de hard geworden bodem en zet de bodem weer terug in de koelkast.

3) CREME DE MARRON

  1. Als je geen geroosterde of voorgekookte kastanjes kan vinden, neem dan verse en volg de stappen hieronder. Heb je wel al geroosterde of voorgekookte kastanjes ga dan verder naar stap 8.
  2. Verwarm de oven voor op 200c.
  3. Snijd met een mesje op de platte kant van de kastanje een X, dit voorkomt dat de kastanjes gaan ontploffen tijdens het roosteren.
  4. Was de kastanjes en leg ze terwijl ze nog nat zijn in een bakblik.
  5. Rooster de kastanjes 10 tot 15 minuutjes in de oven en keer regelmatig om, om verbranden te voorkomen.
  6. Stort ze in een schone theedoek en vouw deze op, zodat de stoom binnen de theedoek blijft en laat een beetje afkoelen.
  7. Pel de kastanjes en zet weg in een schaaltje.
  8. Zet in een steelpan het water met de suiker op, en voeg het merg van het vanille stokje toe.
  9. Voeg, zodra de suiker begint op te lossen, de geroosterde kastanjes toe en roer goed door.
  10. Laat op een lager vuurtje het prutje stoven en roer regelmatig door, totdat het mengsel wat dikker wordt (na ong. 10-15 minuutjes).
  11. Giet het mengsel over in een kom en pureer met de staafmixer tot een egale crème, laat afkoelen en zet tot gebruik weg.

4) ROOMKAAS TOPPING

  1. Mix in een kom de roomkaas tot een glad geheel.
  2. Voeg de fijne suiker toe en mix goed door.
  3. Mix in een andere kom de slagroom half stijf met de slagroomversteviger.
  4. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe aan het roomkaas mengsel en mix goed door zodat er een egale topping ontstaat.
  5. Zet tot gebruik weg in de koelkast.

5) DE TAART IN ZIJN GEHEEL (het opbouwen)

  1. Haal de bakvorm met afgekoelde bodem en hard geworden chocolade uit de koelkast.
  2. Smeer hier overheen de helft van de crème de marron.
  3. Voeg hierop de noten kruimels toe, niet te veel, de bodem moet goed bedekt zijn.
  4. Voeg hierna de helft van de roomkaas topping toe en maak de oppervlakte goed glad met een paletmes of lepel.
  5. Schik de lange vingers op de roomkaas topping en besprenkel met grand manier (sinaasappel likeur).
  6. Smeer hierover de resterende crème de marron.
  7. Eindig met de resterende roomkaas topping en zet de taart afgedekt in de vriezer 1 uur weg.
  8. Maak hierna de decoratie voor op de taart volgens bereidingswijze decoratie taart.

6) DECORATIE TAART

  1. Smelt de twee repen witte chocolade au-bain-marie en voeg een blokje pure chocolade toe (zo krijg je een licht bruine kleur)
  2. Smeer de chocolade uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat hard worden.
  3. Snijd de granaatappel open en verwijder voorzichtig de pitjes, zorg ervoor dat het vlies er niet meer omheen zit.
  4. Snijd rechthoekige vormen uit de chocolade van 4x6 cm, dit kan heel precies met een liniaal of gewoon met de hand.
  5. Haal de taart uit de koelkast en plak tegen de zijkanten van de taart de vormen chocolade, zodat heel de zijkant van de taart bedekt is.
  6. Strooi er de granaatappel pitjes overheen met nog wat notenkruimels en strik een rood- met wit kooktouwtje om de taart heen.
  7. serveer de taart op een mooi taartplateau en snijd in gelijke punten.

 

 

 

 

 

Evi Bakermans won onze bakwedstrijd: Brabant bakt met lange vingers!

Doe jij ook mee op 27-9?