Kalkoen

Supermalse, niet droge kalkoen!
Een supersappige kalkoen krijg je door de kalkoen voor het braden te pekelen. Daardoor kun je hem ook veel makkelijk aansnijden.

 Ingrediënten ( 10 personen)

1 kalkoen 5,5 kg.

400 gram ontbijtspek, of wit spek in plakjes

3 teentjes knoflook

olijfolie

Voor het pekelen:

1 sinaasappel

125 gram zout

3 eetlepels zwarte peperkorrels

1 bouquet garni (peterselie, tijm, ed)

1 kaneelstokje

1 eetlepel karwijzaad

4 kruidnagels

2 eetlepels pimentkorrels

4 stuks steranijs

2 eetlepels witte mosterdzaadjes

200 gram suiker

2 uien in vieren gesneden

1 stukje gemberwortel 6 cm in plakjes

4 eetlepels ahornsiroop

4 eetlepels honing

Voor de vulling:

500 gram rijst, een mengsel van wilde en witte rijst is leuk.

100 gram diverse paddenstoelen

2 sjalotten

2 teentjes knoflook

2 takjes rozemarijn

2 takjes tijm

100 gram gele rozijnen

300 gram gekookte kastanjes vacuüm verpakt

olijfolie

zout en peper

Bereiding:

Pekelen

  • Vul een grote pan of bak met water waar de kalkoen in past. Zorg dat de kalkoen helemaal onder staat.
  • Voeg alle ingrediënten toe en laat de kalkoen 12 tot maximaal 24 uur staan op een koele plaats.

De vulling:

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd in grove stukken.
  • Snipper de sjalotten en de knoflook.
  • Rits de naaldjes van de rozemarijn en de tijm.
  • Snijd de kastanjes in kleine stukjes.
  • Verwarm de olijfolie in de pan en fruit de sjalotten en de knoflook even aan.
  • Voeg de overige ingrediënten behalve de rijst toe en bak 5 minuten mee.
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Schep als laatste de gare rijst door het mengsel. (Deze vulling kun je al vooraf maken)

De kalkoen

  • Verwarm de oven voor tot 140° C of steek de keramische barbecue alvast aan en breng tot ongeveer 140° C
  • Haal de kalkoen uit het pekelbadje en dep goed droog.
  • Plet de knoflook met een vijzel en voeg olijfolie toe tot een pulpje.
  • Maak de huid tussen de borstfilet en het vlees los met een pollepel  en verdeel de pulp tussen het vlees en de huid. 
  • Bedek de bovenzijde met de plakjes spek.
  • Schep de vulling in de kalkoen.
  • Bind de poten op met slagerstouw.
  • Gaar de kalkoen op een keramische barbecue van Big green egg of Primogrill (of in de oven) tot een kerntemperatuur tussen 65°-70°C. Meet de kerntemperatuur in het dijbeen.
  • Verwijder ongeveer een half uur voordat hij gaar is de plakjes spek, zodat ook de bovenzijde mooi bruin kleurt.
  • Als de kerntemperatuur bereikt is de kalkoen uit de oven of van de barbecue halen.
  • Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en laat een half uurtje rusten voordat je hem aansnijdt.

Download pdf versie

Een supermalse kalkoen pekel je voor het braden.