Kalkoen
Supermalse, niet droge kalkoen!
Een supersappige kalkoen krijg je door de kalkoen voor het braden te pekelen. Daardoor kun je hem ook veel makkelijk aansnijden.
Ingrediënten ( 10 personen)
1 kalkoen 5,5 kg.
400 gram ontbijtspek, of wit spek in plakjes
3 teentjes knoflook
olijfolie
Voor het pekelen:
1 sinaasappel
125 gram zout
3 eetlepels zwarte peperkorrels
1 bouquet garni (peterselie, tijm, ed)
1 kaneelstokje
1 eetlepel karwijzaad
4 kruidnagels
2 eetlepels pimentkorrels
4 stuks steranijs
2 eetlepels witte mosterdzaadjes
200 gram suiker
2 uien in vieren gesneden
1 stukje gemberwortel 6 cm in plakjes
4 eetlepels ahornsiroop
4 eetlepels honing
Voor de vulling:
500 gram rijst, een mengsel van wilde en witte rijst is leuk.
100 gram diverse paddenstoelen
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
100 gram gele rozijnen
300 gram gekookte kastanjes vacuüm verpakt
olijfolie
zout en peper
Bereiding:
Pekelen
- Vul een grote pan of bak met water waar de kalkoen in past. Zorg dat de kalkoen helemaal onder staat.
- Voeg alle ingrediënten toe en laat de kalkoen 12 tot maximaal 24 uur staan op een koele plaats.
De vulling:
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak de paddenstoelen schoon en snijd in grove stukken.
- Snipper de sjalotten en de knoflook.
- Rits de naaldjes van de rozemarijn en de tijm.
- Snijd de kastanjes in kleine stukjes.
- Verwarm de olijfolie in de pan en fruit de sjalotten en de knoflook even aan.
- Voeg de overige ingrediënten behalve de rijst toe en bak 5 minuten mee.
- Breng op smaak met zout en peper
- Schep als laatste de gare rijst door het mengsel. (Deze vulling kun je al vooraf maken)
De kalkoen
- Verwarm de oven voor tot 140° C of steek de keramische barbecue alvast aan en breng tot ongeveer 140° C
- Haal de kalkoen uit het pekelbadje en dep goed droog.
- Plet de knoflook met een vijzel en voeg olijfolie toe tot een pulpje.
- Maak de huid tussen de borstfilet en het vlees los met een pollepel en verdeel de pulp tussen het vlees en de huid.
- Bedek de bovenzijde met de plakjes spek.
- Schep de vulling in de kalkoen.
- Bind de poten op met slagerstouw.
- Gaar de kalkoen op een keramische barbecue van Big green egg of Primogrill (of in de oven) tot een kerntemperatuur tussen 65°-70°C. Meet de kerntemperatuur in het dijbeen.
- Verwijder ongeveer een half uur voordat hij gaar is de plakjes spek, zodat ook de bovenzijde mooi bruin kleurt.
- Als de kerntemperatuur bereikt is de kalkoen uit de oven of van de barbecue halen.
- Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en laat een half uurtje rusten voordat je hem aansnijdt.