Tartaartje van tonijn met espuma van komkommer
Ingrediënten: (14 personen)
600 gr. tonijn,1 fijn gesneden sjalot ,6 eetl. in kleine blokjes gesneden wortel,4 in kleine blokjes gesneden augurk ,1 theelepel truffelolie, ,sap van 1 limoen ,2 eetl. sherry,1 eetl. fijn gesneden bieslook ,1 eetl. fijn gesneden koriander ,snufje cayennepeper,peper, zout ,14 schijfjes courgette
Zoetzuur: ¼ l witte wijnazijn, 250 g suiker, 1 stengel sereh, 5 st kardemom, 5 kruidnagels Voor de espuma: 1 komkommer, 3 eetl. zoetzuur, 1 eetl. gembersiroop, peper en zout , sap van ½ limoen, slagroom Garnering: 1 komkommer, rode bietenscheuten, salade
Bereiding:
Tonijn:
- Snijd voor het taartje de tonijn in kleine blokjes.
- Snipper de sjalot en snijd de wortel en augurk in kleine blokjes
- Blancheer de sjalot en wortel kort en laat schrikken in koud water.
- Meng sjalot, wortel, augurk, kruiden, truffelolie, sherry goed dooreen.
- Laat het geheel minimaal 4 uur marineren.
- Bak de schijfjes courgette in olijfolie.
Espuma:
- Voeg alle ingrediënten voor het zoetzuur bij elkaar in een pan.
- Breng aan de kook, zeef het en laat inkoken tot iets minder dan de helft.
- Schil de komkommer en snijd in stukken.
- Pureer de komkommer in de keukenmachine.
- Voeg 3 eetlepels zoetzuur, gembersap, limoensap, peper en zout toe in de keukenmachine.
- Druk het geheel door een zeef en vang het vocht op in een maatbeker. Zeef het nog een keer!
- Vul het geheel op tot ½ liter met slagroom.
- Vul een kidde met de vloeistof.
- Gebruik 2 patronen voor dit schuim.
- Plaats minimaal 8 uur in koelkast.
- Schil de komkommer voor de spaghetti en snijd met de dunschiller in lange slierten.
- Marineer deze slierten komkommer in het overige zoetzuur.
Presentatie:
- Plaats voor het serveren een ring op het bord.
- Vul met de helft van de tonijn.
- Leg een schijfje courgette er op en vul verder met tonijn.
- Garneer met rode bietenscheuten, salade, spaghetti van komkommer en espuma.
Dit is een recept van onze gastkok Carla Kentgens.