Tomaten pliceren

Tomaten pliceren hoe dat je dat?

Tomaten pliceren is de officiële keukenterm voor het ontvellen van tomaten.

Bij diverse gerechten gebruik je tomaten die ontveld zijn, zodat er geen opgerolde stukjes vel in je gerecht komen. Bijvoorbeeld bij soepen en sauzen die je niet gaat zeven of een heerlijke bruschetta. Je zou denken dat je de tomaten gewoon even schilt met een mesje maar dat gaat niet zo heel makkelijk! Vandaar de volgende tip. 

Hoe haal je makkelijk het velletje van de tomaat?

Breng in een pannetje voldoende water aan de kook. Zet een kruisje onder in de tomaat. Leg de tomaten in het kokende water totdat de schil een beetje gaat barsten. Dat is het moment om ze uit het kokende water te halen.

Let op dat je ze niet te lang laat liggen want dan krijg je tomatensoep….ofwel zachte tomatenstukjes en dat wil je niet.

Haal de tomaten met een schuimspaan uit het kokende water. Leg ze dan even in koud water. Dat heet laten schrikken.(zodat ze niet verder garen).

Daarna kun je heel makkelijk met een klein mesje de velletjes van de tomaten verwijderen.

Wil je graag vaker tips ontvangen om beter te kunnen koken? Schrijf je dan hier in voor onze kookrubriek waarin we regelmatig recepten delen en tips geven over kooktechnieken.

Aanmelding kookrubriek

 

Deze tip ontvang je van onze kok Jan.

Wil jij beter leren koken en de basistechnieken leren?

Schrijf je in voor de kookcursus voor beginners

Kijk in de agenda voor de actuele data.

Ga terug naar de index

Voor meer tips ga terug naar de index

Aanmelding kookrubriek

Wil jij graag vaker tips en leuke recepten ontvangen, schrijf je dan in voor onze kookrubriek. Je ontvangt dan regelmatig een mail met een recept of keukentip.