Zeebaars in zoutkorst met misosaus

Ingredienten ( 4 personen)

2 zeebaars van 400 gram of 1 hele van 1 ½ kg.vis-in-zoutkorst

handvol koriander

1 limoen in plakjes

2 stengels citroengras in grove stukken

2 ½ kg zeezout grof

4 eiwitten

3 el witte misopasta

1 tl dijonmosterd

2 el mirin

4 theelepels suiker

paar druppels sesamolie

1tl zoute sojasaus

1 cm verse gemberwortel geschild en geraspt

zout en peper

Bereidingswijze

Zeebaars

  • Verwarm de oven op 180 C.
  • Dep de zeebaars droog met keukenpapier.
  • Vul de buikholte van de zeebaars met de helft van de koriander.
  • Doe ook de limoen en het citroengras in de buikholte
  • Meng het grove zeezout met het eiwit. Als het mengsel modderig aanvoelt is het goed. ( het moet niet de dun worden)
  • Bedek een bakblik met bakpapier. Leg op een laagje van dit eiwitmengsel en leg de zeebaars daar op.
  • Bedek de vis met de rest van het zoutmengsel zodat hij helemaal ingepakt is. Druk een beetje aan met je handen.
  • Prik de kerntemperatuurmeter in het midden van de vis en zet in de oven tot de kerntemperatuur van 52°C bereikt is.

Misosaus

  • Doe de misopasta, mosterd, rijstazijn, mirin, suiker, sesamolie, sojasaus, en een paar druppels water in een steelpan.
  • Roer met een garde tot een gladde saus ontstaat.
  • Meng de geraspte gember erdoor.
  • Verwarm de saus. Hij hoeft niet te koken.

Presenteren

  • Haal de vis uit de oven en laat 10 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Breek de zoutkorst open door er met de achterkant van een mes op te slaan.
  • Haal het zout van de vis. Zorg dat het zout niet in contact komt met de vis. 
  • Verwijder het vel in de lengterichting van de vis en leg het naar de zijkant zodat je het visvlees eruit kunt scheppen.
  • Verwijder de graat in een keer en ga dan verder met de andere kant.
  • Serveer met misosaus en koriander.

Wil je graag vaker tips ontvangen om beter te kunnen koken? Schrijf je dan hier in voor onze kookrubriek waarin we regelmatig recepten delen en tips geven over kooktechnieken.

Aanmelding kookrubriek

 

Deze tip ontvang je van onze kok Jan.

Wil jij beter leren koken en de basistechnieken leren?

Schrijf je in

voor de kookcursus

of een eenmalige kookworkshop

Kijk in de agenda voor de actuele data.

Ga terug naar de index recepten

Voor meer recepten ga terug naar de index voor recepten

Aanmelding kookrubriek

Wil jij graag vaker tips en leuke recepten ontvangen, schrijf je dan in voor onze kookrubriek. Je ontvangt dan regelmatig een mail met een recept of keukentip.